donderdag 29 december 2016

Karperdobbertjes bouwen op bestelling ( deel 2 )

De basis ziet er weer goed uit. Drijflichaampjes een aantal keren gekleurd en daarna 3 keer in de poriënvuller gezet. Antennes 3 keer in witte grondverf gezet. Tussen de lagen door geschuurd met waterproof schuurpapier, korrel 1000 voor een mooi resultaat. Daarna 2 keer behandeld met Revell Aqua Color.
 

zaterdag 10 december 2016

Karperpennetjes bouwen op bestelling.

Vorig weekend is mij gevraagd of ik 10 pennetjes wilde bouwen. Zit geen haast bij. Het betreft een modelletje waarmee ik zelf ook graag vis. 5 pennetjes moeten afgebouwd worden met een zwart drijflichaampje en de andere 5 in een klassieke old skool look. Leuk om te doen. Vanmiddag begonnen om alvast de drijflichaampjes te draaien. Zijn goed gelukt al zeg ik het zelf.
 
 
 
 
 

 

dinsdag 29 november 2016

Snoekdobbers

Op verzoek een paar snoekdobbers aan het bouwen. 20-25 gram werpgewicht. Geen idee hoe te beginnen..... Op internet nauwelijks bruikbare info te vinden. Trial and error dus. Geen idee wat voor invloed beits, poriënvuller en lak hebben op het uiteindelijke resultaat. Geen enkel stuk balsa is identiek. Sommige stukken balsa zijn harder dan andere stukken. Het is hout, dus een natuurproduct. Foto's mogen natuurlijk niet ontbreken.....
 
Model vorm gegeven, geschuurd en warteltje in de onderkant gelijmd.
 
 Komt uiteindelijk weer goed.

zaterdag 5 november 2016

Nog verder verfijnen

Ik ben heel tevreden over de door mij gemaakte pennen, maar ik had het idee dat het nog beter kon. Ben op zoek gegaan naar metalen asjes van diverse diktes, waarop ik de stukjes balsa kon klemmen en zo kon gaan draaien. Op deze manier kan je identieke drijflichaampjes draaien.

Draaibankje met metalen asje waarop het balsa wordt geklemd.

Identieke drijflichaampjes
 
 
 
 
 
De drijflichaampjes lijm ik dan op door mij geselecteerde en afgewerkte satéprikkers.
 
 
Ik mag blij zijn als ik uit een pakje van 100 satéprikkers een stuk of 6-7 stokjes kan vinden die in de originele grootte echt recht zijn. Daarnaast zitten er meestal nog wat prikkertjes bij, die door middel van enkele centimeters inkorten nog bruikbaar zijn. 
 
 
Zelf gedraaide koperen oogjes. 
Oogjes in de onder antenne lijmen. Ik gebruik hiervoor Bison Constructielijm.
 

 


donderdag 3 november 2016

Kleuren, afwerking


Ik ben begonnen met Clou waterbeits om mijn pennetjes te kleuren. Onderling kan je van verschillende kleuren weer een andere kleur maken. Ideaal zou je denken, maar dat is het dus niet.
Heb met wisselend resultaat Clou waterbeits gebruikt, maar ik ben er uiteindelijk mee gestopt. De beits kleurt slecht op satéprikkers ( goed ontvetten met thinner helpt wel wat, maar niet altijd ) en ook op de drijflichaampjes van balsa is het resultaat niet altijd even goed. Heb veel geëxperimenteerd met diverse beitsen en lakken. Ik werk nu alleen nog maar met beitsen en lak die door mij door en door getest zijn. Dit heeft heel veel tijd en moeite gekost, maar het resultaat mag best gezien worden volgens mij.
 
Klassieke pennetjes
Diverse kleuren 
 
 
 
Hierboven een aantal pennetjes die een paar keer gekleurd zijn met beits en daarna waterdicht gemaakt zijn door er 3 lagen poriënvuller overheen te zetten. De boven antenne wordt twee maal in de witte grondverf gezet. Hierna lichtjes schuren en dan kan je de antenne gaan kleuren. Ik gebruik hiervoor Aquacolor van Revell ( rood, geel, zwart ) Droogt snel. Je kan dus diverse lagen per dag aanbrengen. Je kan natuurlijk ook jouw eigen ideeën toepassen. Mogelijkheden zat.
 

 


woensdag 2 november 2016

Hoe begonnen

Een jaar of acht, negen geleden, toen ik al een hele tijd zonder werk zat, eens begonnen om een dobbertje / pennetje te bouwen. Had er wel ruim voldoende in mijn bezit hoor, maar ik wilde gewoon zelf eens kijken of ik ook een pennetje kon bouwen. Had tijd voldoende.
De hierboven getoonde pennetjes destijds besteld bij Eric Terluin, die nu hengels bouwt van splitcane. (www.flevocane.nl) Van Eric heel veel tips gekregen hoe één en ander aan te pakken. Rondhout balsa besteld, statéprikkers gekocht in de supermarkt en beginnen maar. Heel primitief. Boormachine vastgezet. Op een satéprikker een stukje balsa hout gelijmd en met een schuurpapiertje grof een modelletje gedraaid. Steeds fijner schuurpapier gebruikt en het resultaat viel zeker niet tegen. Echter om twee identieke drijflichaampjes te maken, lukte eigenlijk niet. Wilde graag identieke pennetjes bouwen met een koperen oogje onderaan in de antenne. Met mijn boormachine in een Bosch boorstandaard en aan de andere kant een plankje met daarin een gaatje geboord, waarin een satéprikker paste, ging het draaien van drijflichaampjes al wat beter.Op deze manier lukte het mij ook regelmatig om met een klein boortje gaatjes te boren in de onderkant van de saté prikker, waarin ik dan de oogjes kon lijmen.
De oogjes draaide ik zelf van koperdraad en deze werden dan in de onderkant van de antenne gelijmd. De werkwijze van het draaien beviel mij niet echt en ben op internet op zoek gegaan naar manieren om zelf pennetjes te draaien. Ik kwam bij mijn zoektocht o.a. uit bij het Nationaal HengelSportForum. Hier heb ik enorm veel informatie kunnen lezen en antwoorden gekregen op mijn vragen.
Had al snel in de gaten dat ik een klein draaibankje moest gaan aanschaffen. Een Emco Unimat 3 moest het worden. Markplaats afgestruind. Uiteindelijk een draaibankje naar mijn zin gevonden en ik kon beginnen. Een malletje gemaakt van MDF. Hierin schuurpapier geplakt dmv dubbelzijdig plakband en het draaien kon beginnen.
Malletje met daarin schuurpapier geplakt
 
Satéprikkers met daarop een stukje balsa gelijmd.
 
Draaien door middel van het malletje
 
Pennetjes ruw afgedraaid met korrel 80
 
Links een drijflichaampje grof gedraaid, rechts met fijner schuurpapier behandeld.
 
Twee pennetjes gedraaid, zien er al redelijk uit.

Middels het draaibankje was het ook redelijk eenvoudig om gaatjes te boren in de onderkant van de antenne. Een plaatje zegt meer dan voldoende volgens mij.
 
 
 
 
Mijn eerste afgebouwde pennetjes. 

 
 

dinsdag 1 november 2016

Zelf pennetjes / dobbertjes bouwen

Zelf dobbertjes/pennen bouwen om op karper te gaan vissen is leuk om te doen.
Hieronder wat pennen / pennetjes die ik zelf gebouwd heb.

 
 
 

 
 
 
 
 

 
  
Prachtige pennen, strak in de lak.